Dostupni linkovi

Hrvatska traži od Slovenije da što prije ukoni žičanu ogradu


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u srijedu otpravniku poslova veleposlanstva Slovenije u Hrvatskoj oštar prosvjed zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Hrvatske, koju Slovenija postavlja na granici prema Hrvatskoj radi kontrole migranata, prema priopćenju ministarstva.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je večeras oštar prosvjed otpravniku poslova veleposlanstva Republike Slovenije u RH zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Republike Hrvatske.

"Slovenija je pozvana da u najkraćem roku istu ukloni", stoji u priopćenju ministarstva.

"Riječ je o području za koje i sama slovenska strana u svojim službenim izvorima navodi kako pripada Republici Hrvatskoj", ističe se u priopćenju.

Hrvatska policija upozorila je u srijedu da je ograda koju je slovenska policija postavila radi kontrole migranata u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Harmica na hrvatskom teritoriju te da će s njega morati biti uklonjena.

Budući da je riječ o teritoriju koji je u nadležnosti zagrebačke policijske uprave, na Harmici je kasno poslijepodne načelnik Goran Burušić slovenskom kolegi prenio stajališta hrvatske strane i upozorio ga da je ograda postavljena na čak sedam hrvatskih katastarskih čestica.

Nakon pregovora s granice su povučeni inteventni policajci za koje se nagađalo da su tamo dovedeni kako bi uklonili ogradu.

Prema medijskim tvrdnjama situacija je s obje strane granice tijekom dana bila vrlo napeta, jer je i na slovenskoj strani bilo pedesetak interventnih policajaca.

XS
SM
MD
LG