Dostupni linkovi

Srbija izabrana u Izvršni savet Uneska


Generalna konferencija Uneska izabrala je danas u Parizu nove članice Izvršnog saveta, a među zemljama koje će u naredne četiri godine biti zastupljene u ovom telu biće i Srbija.

Po rečima ambasadora Srbije Darka Tanaskovića, članstvo Srbije u Izvršnom savetu, imaće značaja i u pogledu nastojanja Kosova da postane član Uneska jer će omogućiti Srbiji da neposredno učestvuje u raspravi i donošenju odluka.

Izvršni savet, kao neka vrsta vlade Uneska, donosi sve najbitnije odluke koje se tiču te organizacije između održavanja Generalnih konferencija koje zasedaju na dve godine.

Osim Srbije, u grupi istočnoeveropskih zemalja danas su izabrane i Slovenija, Litvanija i Rusija.

Nove članice biraju se po regionalnim grupama, od kojih svaka ima određen broj članica. U grupi koja obuhvata zapadnoevropske zemlje i Severnu Ameriku, izabrano je šest novih članica - Francuska, Grčka, Italija, Španija, Velika Britanija i SAD. Iz grupe zemalja Latinske Amerike i Kariba nove članice su Brazil, Meksiko, Haiti, Nikaragva i Paragvaj.

U grupi azijskih i pacifičkih zemalja izabrano je šest novih članica, a u grupi koja obuhvata afričke i arapske zemalje deset, dok će za jedno mesto izbori biti ponovoljeni budući da su dve zemlje dobile isti broj glasova.

XS
SM
MD
LG