Dostupni linkovi

EK : Bojkot crnogorskog parlamenta nije rješenje


Evropska komisija ne može da podrži bojkot crnogorskog parlamenta i još jednom poziva sve političke aktere da skupštinu koriste za demokratski dijalog, poručili su predstavnici Evropske komisije na sjednici skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič i šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Dirk Lange predstavili su danas članovima Odbora Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore.

Drobnič je poručio da ne treba zatvarati razgovore o zloupotrebi resursa Crne Gore u izborne svrhe, navodeći da bojkot institucija nije prihvatljiv kao način političkog djelovanja, te je pozvao političke partije da u parlamentu razgovaraju o problemima.

"Izvještaj ponovo spominje potrebu da se ne završi debata o takozvanoj zloupotrebi državnih resursa. Bojkot nije rješenje, nije demokratski mehanizam, prema tome, Evropska komisija bojkot ne može da podržava i ponovo se pozivaju svi politički akteri u Crnoj Gori da koriste parlament kao instituciju u kojoj se vrši demokratski dijalog", naveo je Drobnič.

Lange je ukazao na postojanje nekoliko problema - nepostojanje povjerenja u izborni proces, bojkot institucija dijela političkih subjekata i nasilje na protestima - od demonstaranata, ali i policije.

"Primijetili smo određeno nasilje i tražimo da se sve to istraži i pozivamo sve političke partije da se ponovo uključe u konstruktivan dijalog u institucijama, odnosno parlamentu", naveo je on.

XS
SM
MD
LG