Dostupni linkovi

Predsjednik Mjanmara čestitao partiji Aung San Su Ći na uspjehu


Predsjednik Mjanmara Tein Sein čestitao je danas opozicionoj stranki liderke Aung San Su Ći na izbornom uspjehu, rekao je portparol predsjednika za BBC.

Sa oko 40 odsto proglašenih izabranih mesta u novom sazivu parlamenta, Nacionalna liga za demokratiju (NLD) osvojila je skoro 90 odsto glasova.

Aung San Su Ći pisala je predsedniku Tein Seinu, komandantu oružanih snaga i predsjedniku parlamenta i zatražila sastanak iduće sedmice da bi razgovarali o "mirnom provodjenju želje naroda, koju su izrazili na izborima 8. novembra".

Međutim portparol Je Htut rekao je da takav sastanak može da se održi tek kada se objave konačni rezultati izbora.

On je insistirao na tome da nema pokušaja odugovlačenja objavljivanja konačnih rezultata izbora održanih u nedjelju.

"Naša poruka narodu zemlje u ime Tein Seina je da predsjednik Tein Sein želi da čestita narodu Mjanmara na slobodnom, fer i vrlo mirnom izbornom danu", rekao je Htut za BBC.

"I drugo, on takodje želi da čestita NLD-u na njihovom uspehu na izborima i da izrazi nadu da će oni moći da ispune želje naroda u budućnosti", rekao je portparol.

Su Ći je zadržala svoje mjesto u parlamentu u izbornoj jedinici u Jangonu.

Ona prema ustavu ne može da bude predsjednica Vlade zato što su joj pokojni suprug i dvojica sinova strani državljani , i to Velike Britanije.

Dopisnici iz Mjanmara navode da Su Ći deluje oprezno uprkos njenoj naizgled ubjedljivoj pobedi. Njena stranka je pobijedila i 1990. na izborima ali su rezultati bili proglašeni nevažećim i ona je stavljena u dugotrajni kućni pritvor.

Četvrtina mjesta u parlamentu rezervisana su za vojsku, kao i tri ministarske funkcije uključujući policije i odbrane.

XS
SM
MD
LG