Dostupni linkovi

Makedonsko Sobranje izabralo ministre iz opozicije u prijlaznoj Vladi


Poslanici u makedonskom parlamentu izabrali su danas jednoglasno novog ministra unutrašnjih poslova i ministra za rad i socijalna pitanja iz redova opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).

Novi ministri su dio prijelazne Vlade premijera Nikole Gruevskog, koji je i lider VMRO DPMNE, a njihov je izbor dio dogovora vlasti i opozicije 2. juna i 15. jula za prevazilaženju političke i institucionalne krize, kao i o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora u aprilu 2016. godine.

Za ministra unutrašnjih poslova izabran je Oliver Spasovski, dok je Frosina Remenski ministarka za rad i socijalna pitanja.

Dosadašnji ministri iz vladajuće VMRO DPMNE, Mitko Čavkov i Dime Spasov, koji su juče podneli ostavke na te funkcije, biće ubuduće zamenici ministara u tim ministarstvima.

Za novu ministarku informatičkog društva izabrana je Marta Arsovska Tomovska.

Prema sporazumu četiri najveće partije iz vlasti i opozicije, na osnovu koga su donijete izmjene Zakona o vladi po kojima su i izabrani novi ministri, danas će u Sobranju biti potvrđen i ranije dogovoreni izbor zamjenika ministara iz redova opozicionog SDSM u tri resora.

U januaru 2016. očekuje se i da Gruevski podnese ostavku na funkciju premijera, što je takođe utvrđeno dogovorom postignutim u junu i julu u Skoplju.

Taj dogovor je uslijedio poslije niza pregovora o prevazilaženju krize u zemlji, koji su vođeni u Briselu i Strazburu izmedju vladajuće VMRO DPMNE i opozicionog SDSM.

XS
SM
MD
LG