Dostupni linkovi

Đurić: Očekujemo da Brisel izvrši prisak na Prištinu


Beograd očekuje da Evropska unija izvrši pritisak na Prištinu da počne da primjenjuje Briselski sporazum, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić i istakao da će Beograd nastaviti da radi na nacrtu Statuta o Zajednici srpskih opština bez obzira na jednostrane odluke Prištine.

Đurić je na konferenciji za novinare, nakon odluke kosovskog Ustavnog suda da suspenduje sporazum o formiranju ZSO, rekao da Priština od 25. avgusta ne usvaja uredbu o njenom osnivanju, iako za to nema nikakvih prepreka, kao i da nema ozbiljnog pritiska međunarodne zajednice da se to učini, već kontinuirana podrška Prištini na evropskom putu.

"Postavlja se pitanje kome sad i na koji način možemo da verujemo u protužetku dijaloga za bilo šta ako ne postoji spremnost da se izvrši bar minimalan pritisak da Priština sprovede uredbu o ZSO", rekao je Đurić i dodao da Priština pokazuje da nikada nije ni imala nameru da provodi Briselski sporazum.

Prema njegovim riječima, predsjednik Vlade Srbije i cio tim razvili su živu diplomatsku aktivnost i sagovornicima iz EU nedvosmisleno ukazali na kršenje sporazuma.

XS
SM
MD
LG