Dostupni linkovi

Nikolić položio vijenac na Avali povodom Dana primirja


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas vijenac na spomenik Neznanom junaku na Avali povodom državnog praznika, Dana primirja u Prvom svjetskom ratu.

Predsjednik se poklonio i odao počast stradalima u Velikom ratu, a sa njim su bili i ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i komandant Garde Vojske Srbije Milomir Todorović.

"Srbija i njeni saveznici su pokazali velikodušnost potpisivanjem primirja sa onima koji su spremali pogrom u svijetu. Vrijeme primirja je priprema za oprost neprijatelju i završava se mirom za sve. Srbija i danas želi da pomogne u ostvarivanju mira za sve. Srbija i njen narod znaju vrijednosti mira. Vama vječita slava i hvala", napisao je Nikolić u Knjizi utisaka.

Dan primirja, koji se obilježava 11. novembra u 11 sati, kao državni praznik u Srbiji se obeležava neradno od 2012. godine i predstavlja dan kada su 11. novembra 1918. u 11 sati, u željezničkom vagonu u Kompijenu sile Antante potpisale primirje sa Njemačkom, čime je okončan Prvi svjetski rat.

XS
SM
MD
LG