Dostupni linkovi

UNESCO bira nove članice Izvršnog savjeta, Srbija kandidat


Generalna konferencija UNESCO-a izabraće danas u Parizu nove članice Izvršnog savjeta, a među zemljama koje će u naredne četiri godine biti zastupljene u ovom tijelu biće i Srbija.

Glasanje je počelo jutros u 9 sata trajaće do 14, a rezultati će biti saopšteni poslije podne, objavljeno je na sajtu Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Ambasador Srbije pri UNESCO-u Darko Tanasković rekao je za agenciju Beta da je izvjesno da će Srbija danas biti izabrana za članicu Izvršnog savjeta, jer se nove članice biraju po regionalnim grupama, kojima pripada određen broj mjesta, a u grupi u kojoj je Srbija ima četiri kandidata za četiri mjesta.

"Uvijek kada je isti broj država koje konkurišu da uđu i onih koje izlaze, glasanje zapravo i nema naročiti značaj, sem u političkom smislu zato što je prestižno dobiti veći broj glasova i veće povjerenje država", dodao je Tanasković.

Osim Srbije, u grupi istočnoeveropskih zemalja koja ima ukupno sedam članica, izvjestan je i izbor Slovenije, Litvanije i Rusije, koja se ponovo kandidovala.

Osim u grupi istočnoevropskih zemalja kojoj pripada Srbija, broj kandidata jednak je broju upražnjenih mesta i u grupi, koja obuhvata zapadnoevropske zemlje i Sjevernu Ameriku, pa je izbor u Izvršni savjet izvjestan i za Francusku, Grčku, Italiju, Španiju, Veliku Britaniju i SAD.

Izbor je osiguran i za Brazil, Meksiko, Haiti, Nikaragvu i Paragvaj iz grupe zemalja Latinske Amerike i Kariba.

U grupi azijskih i pacifičkih zemalja kandidovalo se osam zemalja za šest mjesta, a u grupi koja obuhvata afričke i arapske zemalje 19 kandidata za jedanaest mesta.

XS
SM
MD
LG