Dostupni linkovi

Nastavak štrajka u Lufthasi, otkazano 930 letova


Kabinsko osoblje njemačke aviokompanije ''Lufthansa'' nastaviće i danas štrajk, a mediji javljaju da će biti otkazano oko 930 letova i da će to uticati da više od 100.000 putnika ne stigne do željene destinacije.

Letovi će biti anulirani na najfrekventnijem aerodromu u Frankfurtu, kao i na važnim aerodromima u Diseldorfu i Minhenu.

Sindikat i rukovodstvo ''Lufthanse'' najavili spremnost za razgovore, ali je, kako se naglašava stav menadžementa, pretpostavka za to odustajanje od štrajka.

Štrajk kabinskog osoblja se širi, tako da je u petak, prvog dana štrajka, bilo otkazano oko 290 letova, čime je bilo pogođeno 37.000 putnika, u subotu bilo čak 520 letova, pri čemu je oštećeno oko 58.000 putnika.

Štrajkom je pogođena samo kompanija ''Lufthansa'', ne i njene ''kćerke-firme'', poput ''Eurowingsa'', ''Austrian Airlines'', ''Air Dolomiti''.Mediji navode da se putnicima nudi mogućnosti da besplatno otkažu let ili ga prebace za neki drugi termin.

Štrajk bi trebalo da traje do petka, a iz sindikata upozoravaju da menadžment vodi propagandu i okreće raspoloženje protiv sindikata.

Pregovori o tarifi poslovanja stjurda i stjuardesa traju već dvije godine, mnogo je spornih pitanja u vezi sa prevremenim penzijama i otpremninama.Navodi se da je prva "pobuna'' 19 000 pratećeg osoblja, dok su piloti štrajkovali već 31 put.

XS
SM
MD
LG