Dostupni linkovi

Rusija predlaže promjenu ustava Sirije i izbore


Rusija želi da se sirijska vlada i opozicija dogovore o pokretanju procesa ustavnih reformi u narednih 18 meseci, posle prevremenih predsjedničkih izbora,navodi se u nacrtu dokumenta u koji je uvid imao Reuters.

Prijedlog koji je Rusija satavila uoči međunarodnih razgovora o Siriji ove sedmice, ima osam tačka, koje ne isključuju učešće predsednika Bašara al Asada na izborima, za šta njegovi protivnici tvrde da je nemoguće, ako se želi mir.

"Izabrani predsjednik će imati funkcije glavnog komandanta oružanih snaga i kontrolu nad posebnim uslugama i vanjskom politikom", navodi se u dokumentu.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov je rekao da Moskva izlazi sa "različitim idejama i prijedlozima", iako je insistirao da to ne predstavlja čvrst plan.

U dokumentu se navodi da bi se sirijske strane saglasile sa takvim koracima na budućoj konferenciji, koju bi organizovale UN i dodao da reformske procese ne bi predvodio Asad, već kandidat prihvatljiv za sve strane.

Novinska agencija TASS prenijela je da je Bogdanov negirao da je Rusija napravila zvanični dokument, već da je riječ samo o idejama.

XS
SM
MD
LG