Dostupni linkovi

Češka: Izbeglice u strahu od deportacije u Irak počele štrajk gladju


Više od 40 izbeglica, koje u pritvoru u Drahonjicama na zapadu Češke čekaju na deportaciju, počele su sinoć štrajk gladju u strahu da će ih češke vlasti deportovati u Irak, a zahtevaju takodje da vlasti prestanu da ih drže u pritvoru duže od 90 dana.

"Uplašili su se da će biti vraćeni u zemlje porekla. Tog dana je oko 40 imigranata u okviru sporazuma iz Dablina vraćeno u drugu evropsku zemlju. Oni koji su ostali u centru, uplašili su se da će i oni biti deportovani, ali u zemlje porekla", kazao je češkom radiju Radiožurnal ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec.

Izbeglicama je objašnjeno da ta velika grupa nije vraćena u domovinu, već u Austriju, odakle su ušli u Češku, dok se kod ostalih nastavlja pojedinačni upravni postupak deportacija.

Izbeglice to nije umirilo, pa je od 44 uglavnom Iračana jutros štajk nastavilo njih 28.

Sveštenik Evangelističke crkvi koji u Drahonjicama pomaže izbeglicama, Mikulaš Vimnjetal kazao je češkom radiju da su neki od izbeglica isekli sebi vene, dok su drugi počeli štrajk gladju.

"Bežimo od smrti u našoj zemlji. Nećemo se vraćati po smrt. Možemo mirno da umremo i ovde", napisali su štrajkači gladju u otvorenom pismu koje je češkim medijima dostavio Vimnjetal.

U pismu se takodje bune zbog toga što ih češke vlasti drže u pritvoru i duže od tri meseca, iako je njihov jedini zločin to što su nelegalno prešli granicu, a u drugim evropskim zemljama ih niko tako ne hapsi.

"U većini slučajeva smo podneli prvih 90 dana zatvora ali duže više nismo u stanju da podnesemo. Bežimo od rata, nasilja i zatvora a obreli smo se u novom ratu i zatvoru. Ponašate se prema nama kao da smo neki monstrumi", poručile su češkim vlastima i javnosti izbeglice iz Iraka.

Centar u Drahonjicama otvoren je nedavno u nekadašnjem zatvoru i može nakon renoviranja da primi 240 ljudi.

Namenjen je isključivo muškarcima koje Češka nema nameru da primi već će ih deportovati a trenutno je u njemu 144 stranaca.

XS
SM
MD
LG