Dostupni linkovi

Turska: U napadu kurdskih pobunjenika ubijena tri policajca


Tri turska policajca ubijena su u napadu kurdskih pobunjenika na policijsko vozilo na jugoistoku zemlje u blizini granice sa Irakom, saopštili su bezbjednosni izvori.

Jugoistok Turske je poprište čestih sukoba vladinih snaga i pobunjenika. U obnovljenim sukobima nakon dvogodišnjeg prekida vatre između državnih snaga i Radničke partije Kurdistana /PKK/ koje se završilo u julu, poginulo je na stotine ljudi.

U dva jučerašnja incidenta, jedan turski vojnik je poginuo, a 20 je ranjeno. O početka sukoba gradu Silvan u pokrajini Dijarbakir je prije osam dana uveden policijski čas. Šest lica je smrtno stradalo u tim sukobima.

U četvrtak, 5. novembra PKK je okončala jednomjesečno primirje koje je stupilo na snagu prije izbora održanih 1. novembra.

Na izborima je pobijedio predsjednik Tajip Erdogan, koji je potom obećao da će se boriti protiv PKK dok svi njeni borci ne budu "likvidirani".

Erdogan je učestvovao u mirovnom procesu koji je krajem 2012. godine pokrenut sa uhapšenim liderom PKK Abdulahom Ocalanom, ali su ovi pregovori zamrznuti u aprilu.

Zvanična Ankara, SAD i EU su proglasile PKK za terorističku organizaciju. Pripadnici ove partije koja insistira na autonomiji za kurdsku manjinu su se još 1984.godine digli na oružje protiv turske države.

U sukobima sa turskim snagama je do sada poginulo više od 40.000 ljudi, uglavnom kurdskih militanata.

XS
SM
MD
LG