Dostupni linkovi

Dačić: Odluka Ustavnog suda Kosova obesmišljava dijalog u Briselu


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je odluka Ustavnog suda Kosova da suspenduje sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) obesmišljava briselski dijalog.

"Odluka kosovskog Ustavnog suda da suspenduje sporazum o formiranju ZSO je nezabeležen slučaj ‎izigravanja dogovora postignutih u prisustvu Evropske unije u Briselu i velika pretnja regionalnoj stabilnosti. Suština Briselskog sporazuma jeste formiranje ZSO i ovaj potez Prištine predstavlja veliki udarac na dijalog u Briselu, koji gubi smisao", navodi se u pisanoj izjavi Dačića.

On je ocenio da se Priština ruga međunarodnoj zajednici i EU, jer, kako je naveo "uopšte ne postoji mogućnost da neko suspenduje Briselski sporazum".

"Na potezu su EU i Sjedinjene Američke Države, jer da je Srbija suspendovala neki sporazum, već bi se oglasili sa najoštrijim osudama", naveo je Dačić.

Ustavni sud Kosova danas je privremeno suspendovao sporazum o Zajednici srpskih opština, saopštio je taj sud.

Na sajtu Ustavnog suda Kosova navodi se da će privremena mera supenzije sporazuma o ZSO biti na snazi dok Ustavni sud ne donese konačnu odluku o tom pitanju.

XS
SM
MD
LG