Dostupni linkovi

Bivši predsednik AS Rusije negira da je odgovoran za doping


Bivši predsednik Atletskog saveza Rusije Valentin Balakničev rekao je danas da će na Sudu za sportsku arbitražu dokazati da nije učestvovao u iznudi kako bi prikrio doping sportista.

Balakničev je posle više od 20 godina u februaru napustio funkciju predsednika Saveza posle niza doping slučajeva.

On je u izveštaju Svetske anti-doping agencije (WADA) optužen da je učestvovao u šemi iznuđivanja novca od sportista optuženih da su koristili nedozvoljena sredstva.

"Ići ću na Sud za sportsku arbitražu jer na drugi način nećemo doći do kraja ove situacije", rekao je Balakničev novinskoj agenciji Tas. On nije rekao koje tačke izveštaja namerava da ospori na sudu, ali je naveo da će "braniti svoje interese i interese Rusije".

WADA je juče objavila izveštaj o sistemskom dopingu u Rusiji i predložila da se ruski sportisti suspenduju iz svih takmičenja, da se doživotno suspenduju po pet atletičara i pet trenera i članova administracije i da se zatvori akreditovana laboratorija u Moskvi.

Nije poznato da li je Balakničev među predloženima za doživotnu suspenziju.

WADA je danas obustavila rad akreditovane laboratorije u Moskvi, zbog brojnih kršenja pravila.

Zbog optužbi za korupciju i pranje novca prošle nedelje je pokrenuta krivična istraga protiv bivšeg predsednika Međunarodne atletske federacije (IAAF) Lamina Dijaka. Sumnja se da je Dijak dobio više od milion evra kako bi zataškao pozitivne doping slučajeve u Rusiji.

XS
SM
MD
LG