Dostupni linkovi

Drobnič: Dalji napredak C. Gore zavisi od vladavine prava


Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič ocenio je danas da dalji napredak te države u procesu priprema za ulazak u Evropsku uniju zavisi od vladavine prava.Drobnič je u Podgorici predsedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću i šefu crnogorske diplomatije Igoru Lukšiću uručio izveštaj o napretku Crne Gore u pregovorima sa EU, koji je danas predstavljen u Briselu.

Drobnič je podsetio na ključne ocene u izveštaju - da je bilans rezultata borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala ograničen, a da dijalog vlade i opozicije mora da se vodi u parlamentu.

Podsetivši da je Crna Gora napravila značajne korake u donošenju zakona, Drobnič je kazao da dalji napredak u pregovorima zavisi od njihove primene, a posebno u pravcu učvršćivanja vladavine prava.

U osvrtu na deo izveštaja koji se odnosi na ekonomiju, Drobnič je ukazao da izgradnja autoputa od Bara do granice sa Srbijom može ugroziti fiskalnu održivost Crne Gore.

Gradjanima Crne Gore, povodom predstavljanja izveštaja o napretku, danas se obratio i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han koji je, takodje, ukazao na potrebu jačanja vladavine prava, kao i dijaloga vlasti i opozicije.

XS
SM
MD
LG