Dostupni linkovi

Turska odbacila kritike EU o vladavini prava


Turske vlasti su danas odbacile kao "neopravdane" kritike Evropske unije o nepoštovanju vladavine prava i slobode izražavanja, iznete u godišnjem izveštaju o situaciji u Turskoj koja želi da postane članica EU.

"Kritike su neopravdane i neprihvatljive", saopštilo je tursko Ministarstvo inostranih poslova i dodalo da je vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) na vlasti 12 godina usvojila "niz reformi za jačanje pravosudnog sistema, kao i za slobodu izražavanja".

Evropska komisija oštro je kritikovala Tursku zbog stanja ljudskih prava, sužavanja sloboda izražavanja i manjka demokratskih standarda.

U danas objavljenom izveštaju o napretku Turske u evrointegracijama, Evropska komisija naglašava "sveukupno negativan trend u poštovanju vladavine zakona i temeljnih prava".

"Značajni nedostaci utiču na pravosudje, kao i na slobodu izražavanja i slobodu okupljanja. U Turskoj je zabeleženo ozbiljno pogoršanje bezbednosne situacije. Rešavanje kurdskog pitanja je zaustavljeno uprkos ranijem pozitivnom razvoju", navodi Evropska komisija i traži od nove vlade da hitno poradi na tom pitanju.

U izveštaju se navodi da je Ankara iskazala posvećenost evrointegracijama, ali da je usvojila niz zakona u oblastima vladavine zakona, slobode izražavanja i slobode okupljanja koji su protivnim evropskim standardima.

Turska je kandidat za članstvo u EU od 1999, a 2005. je počela pristupne pregovore. Godinu dana kasnije, medjutim, Evropski savet je odlučio da osam pristupnih poglavlja ne mogu biti otvorena, a nijedno zatvoreno dok Ankara potpuno ne ispuni sve obaveze povezane sa Sporazumom o pridruživanju.

XS
SM
MD
LG