Dostupni linkovi

Kabul: Oslobođeno otetih Hazara


Avganistanska obaveštajna agencija saopštila je danas da je oslobodila osmoro ljudi koji su se nalazili u velikoj grupi od 31 Hazara koji su kidnapovani početkom godine.

Pet muškaraca, dve žene i jedan tinejdžer oslobođeni su danas na području pokrajine Gazni, saopštio je izvor iz Republičke direkcije za bezbednost.

Grupa od 31 pripadnika hazarske manjine, za koju se u to vrijeme verovalo da je čine samo muškarci, oteta je u februaru iz autobusa u pokrajini Gazni. U maju je oslobođeno 19 kidnapovanih osoba, dok su se ostale vodile kao nestale, prenosi AP.

Viši vladini zvaničnici saopštili su tada da "Islamska država" stoji iza ove otmice.

Hazari, koji su pretežno šiiti, bili su mete nekoliko velikih otmica ove godine, što je izazvalo demonstracije i proteste u glavnom gradu Kabulu i drugim mestima.

U subotu, 7. novembra pronađeno je sedam obezglavljenih tela pripadnika Hazara u Zabulu. Ubijena su četvorica muškaraca, dve žene i dete koji su oteti pre šest meseci, saopštili su zvaničnici.

Iz republičke direkcije za bezbednost odbačene su tvrdnje talibana da je "Islamska država" odgovorna za ova ubistva. Suprotstavljene talibanske frakcije danima se bore u ovom regionu.

XS
SM
MD
LG