Dostupni linkovi

Ustavni sud Češke: Neprihvatljivo ponižavanje imigranata


Ustavni sud Češke stao je danas u odbranu nelegalnih imigranata i označio kao nedopustiv način na koji je češka policija pokušala da deportuje jednog državljanina Kameruna kada su ga policajci prvo poprskali suzavcem, stavilimu lisice i zatim ga sputanog na aerodromu u Pragu natovarili na kolica za kofere i tako kao prtljag prevezli do aviona.

"Zabrana ponižavanja je jedan od temelja civilizovanog društva. Stranac kojije priveden da bude deportovan ne postaje predmet koji će policija prebaciti iz tačke A u tačku B. Deportacija mora da protiče humano i da iskaže dovoljno poštovanja ka čoveku", kazala je danas sudija Ustavnog suda Kateržina Šimačkova.

Kamerunac je u Češkoj boravio ilegalno najmanje od 2010. godine a policijaje donela odluku o deportaciji prošle godine, medjutim, pošto u predvidjenom roku od mesec dana nije otišao iz Češke, policija je iskoristila to što je sam došao u policijski stanicu u želji da reguliše boravak, uhapsila ga je i prevezla u izbeglički centar Bjela Jezova da u pritvoru sačeka deportaciju.

Kada je u junu 2014. godine došao dan deportacije, Kamerunac je policiji pružio pasivni otpor a četvorica policajaca su upotrebili suzavac, stavili mu lisice i kao paket na aerodromu u Pragu stavili na kolica za kofere i prevezli do aviona.

Kapetan aviona Turkiš erlajnz na letu za Kamerun odbio je medjutim da primi sputanog stranca pošto nije bilo predvidjeno da ga prati bilo ko iz češke policije i deportacija je uspela tek u drugom pokušaju, mesec dana kasnije.

"Policija a i druge bezbednosne službe države svoje intervencije moraju daobavljaju poštujući dostojanstvo i pravo osoba protiv kojih intervenišu i to tako da pre smiruju konfliktne situacije a ne da eskaliraju tenzije", obrazložila je danas presudu Ustavnog suda Šimačkova.

Taj državljanin Kameruna žalio se inače prvo inspekciji češke policije na brutalno ponašanje policije, medjutim inspekcija je konstatovala da je policija postupila ispravno.

XS
SM
MD
LG