Dostupni linkovi

EK: Novi sistem ocenjivanja


Ovogodišnji izveštaji o napretku zemalja u evropskim integracijama odlikuje novi sistem ocenjivanja koji treba da pruži jasniji uvid u to šta zemlje treba da učine u kratkoročnom i dugoročnom periodu.

Novi sistem ocenjivanja odnosi se na postojeće stanje u nekoj oblasti i na ostvareni napredak, saopštila je Evropska komisija.

U izveštaju se zasebno ocenjuju postojeće stanje i ostvareni napredak na skali od pet odrednica.

Postojeće stanje se ocenjuje sa "rana faza", "određen nivo spremnosti", "umereno spreman", "dobar nivo spremnosti" i "napredan".

Napredak u proteklih 12 meseci ocenjuje se sa "nazadovanje", "bez napretka", "određen napredak", "dobar napredak" i "vrlo dobar napredak".

Osim toga, Evropska komisija je ove godine usvojila dugoročnu strategiju politike proširenja, koja će obuhvatiti njen mandat, do 2020. godine, dok je do sada svake godine usvajala nove strategije u toj oblasti.

Tom stategijom je, kako se navodi u saopštenju, potvrđen pristup "prvo fundamentalne oblasti", značaj regionalne saradnje i infrastrukturnog povezivanja i obuhvaćena izbeglička kriza.

U izradi izveštaja o napretku Komisija je znatno veći značaj pridala stanju u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo i tome u kojoj meri su spremne da preuzmu obaveze koje proističu iz članstva.

Osim ocene šta zemlje moraju da urade da bi u potpunosti ispunile zahteve EU, objavljuju se i jasne preporuke o tome na šta bi zemlje trebalo da se usredsrede u narednih godinu dana.

XS
SM
MD
LG