Dostupni linkovi

EU kritikuje Tursku za vladavinu prava


Evropska unija je u izveštaju o napretku Turske optužila vlasti te zemlje za nazadovanje u primeni vladavine prava i slobode govora.

U izveštaju EU pozva novu vladu u Ankari da preduzme hitne mere da to promeni.

U tom izveštaju, koji je trebalo da bude objavljen pre izbora na kojima se stranka predsednika Redžepa Tajipa Erdogana vratila na vlast, ali ga je Brisel odložio za period posle izbora, Turska je pohvaljena za prihvat sirijskih izbeglica i saradnju po pitanju izbegličke krize, prenela je agencija AFP.

S druge strane, turska vlada je oštro kritikovana zbog stanja u zemlji, pa je Brisel istakao da je za vreme Erdoganove vlasti došlo do "ozbiljnog nazadovanja" kad je reč o slobodi izražavanja, kao i da je sudstvo ugroženo.

"U izveštaju se ukazuje na sveopšti negativni trend po pitanju vladavine prava i fundamentalnih prava", navodi se u rezimeu izveštaja Evropske komisije.

Posvećenost Turske priključenju 28-članoj Uniji je ugrožena potezima koji su "suprotni evropskim standardima", navodi se u rezimeu.

"Nova vlada formirana nakon ponovljenih izbora 1. novembra će morati hitno da se pozabavi tim prioritetima", navodi EK i podseća na krivične prijave protiv novinara i pisaca, zastrašivanje medija i promene zakona o internetu.

Nakon nekoliko godina tokom kojih je sloboda izražavanja rasla, u protekle dve godine je došlo do značajnog nazadovanja, saopštila je Komisija i dodala i da je od 2014. godine ugrožena nezavisnost sudstva i da su sudije i tužioci izloženi velikom političkom pritisku.

XS
SM
MD
LG