Dostupni linkovi

Mjanmar: Opozicija na putu apsolutnog trijumfa


Novi rezultati sa izbora u Mjanmaru pokazuju da će opoziciona "Nacionalna liga za demokratiju" (NLD) pobediti u većini regionalnih skupština i formirati sledeću vladu, čime će aktivistkinja Aung San Su Ći dobiti velika ovlašćenja i priliku da oblikuje političku scenu ove zemlje.

Vladajuća "Stranka unije solidarnog razvoja" (USDP), koju je osnovala bivša vojna hunta, a vode je penzionisani vojni oficiri, priznala je juče poraz, što je prekretnica na putu Mjanmara iz diktature ka demokratiji.

NLD je objavila da njeni podaci sa birališta širom zemlje pokazuju da će stranka osvojiti više od dve trećine mandata u donjem domu parlamenta, što je dovoljno za formiranje prve demokratske vlade Mjanmara od početka šezdesetih godina prošlog veka.

Skupština ima 640 poslanika, a četvrtina je rezervisana za vojsku.

Vojska je saopštila ranije da će prihvatiti rezultate izbora, ali analitičari smatraju da Mjanmaru predstoji period neizvesnosti, pošto nije jasno kako će Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir, deliti vlast sa generalima.

Izbori koji su održani pre dva dana bili su prvi od kada je vojna uprava predala ovlašćenja civilnoj administraciji predsednika Teina Seina 2011. godine. Zemlja od tada sprovodi reforme i otvara se za strane investicije.

XS
SM
MD
LG