Dostupni linkovi

Lajčak: Za Kosovo u Unesko prvo dogovor Beograda i Prištine


Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je da je Slovačka glasala protiv prijema Kosova u Unesko zato što svet od Prištine i Beograda očekuje da takve predloge daju na osnovu uzajamnog dogovora, kao što su svojevremeno činile Češka i Slovačka.

"Želimo da to partneri (Kosovo i Srbija) tumače kao svojevrsnu poruku da medjunarodna zajednica očekuje od njih da takve predloge podnose na osnovu uzajamnog dogovora i uz uzajamnu saglasnost, onako kako su to svojevremeno činile Češka i Slovačka", kazao je sinoć Lajčak tokom posete Bosni i Hercegovini slovačkoj agenciji TASR.

Slovački ministar upozorio je da komplikovana i osetljiva pitanja moraju da se rešavaju u okviru dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

"Naš interes je da dijalog jačamo. Jedan od razloga zašto smo zauzeli negativan stav jeste to da ta tema nije bila predmet dijaloga i plašimo se da bi mogla da ga pogorša", rekao je Lajčak.

To što je Slovačka bila medju zemljama koje su u ponedeljak glasale protiv prijema Kosova u Unesko, prema rečima Lajčaka, u skladu je sa stavom Slovačke o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ali nije neprijateljski stav prema Kosovu

Kosovo juče nije primljeno u Unesko, a na glasanju su od 142 članice 92 glasale za, dok ih je 50 bilo protiv. Uzdržanih je bilo 29.

XS
SM
MD
LG