Dostupni linkovi

Nova poljska vlada prihvatiće izbeglice ali ne i migrante


Poljska će ispuniti svoje obaveze prema izbeglicama, ali odbija kvote “na slepo” i neće dati azil ekonomskim migrantima, izjavio je novi šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski.

"Poljska nema obavezu da prima ekonomske imigrante zato što sami isporučujemo Evropi gastarbajtere, a u Poljskoj posao nema 1,5 milion ljudi. Mogućnosti prihvatanja velikog imigrantskog talasa regulisane su tržištem rada, a naše ne može da primi veliki talas imigranata", kazao je Vaščikovski za poljsku televiziju TVN24.

Budući ministar u poljskoj vladi konzervativne desnice stranke Pravo i Pravda, kazao je da će nova poljska vlada nastojati da ubedi saveznike da se u obzir prilikom relokacije izbeglica u Evropi uzme i činjenica da je Poljska izdala preko pola miliona dozvola za boravak Ukrajincima, dakle da već pomaže izbeglicama.

Vaščikovski je izjavio je da nema ništa protiv politike nemačke kancelarke Angele Merkel za prijem izbeglica u Nemačku, ali je ocenio da je ona napravila veoma važnu grešku.

"Nije podvukla razliku izmedju izbeglica i imigranata. Otvorila je vrata Nemačke za sve i talas je povukao ne samo one kojima je zaista potrebna pomoć, sa Bliskog istoka i iz Afrike, već i ljude sa Balkana", rekao je Vaščikovski.

XS
SM
MD
LG