Dostupni linkovi

EK: Političke partije u CG da uspostave dijalog


Evropska komisija (EK) konstatovala je u najnovijem godišenjem izveštaju o ; Crnoj Gori "umereni napredak" u pogledu sposobnosti zemlje da preuzme obaveze iz članstva.

U izveštaju o napretku Crne Gore koji je deo danas objavljenog Paketa proširenja za 2015. za Zapadni Balkan i Tursku navodi se "umereni napredak" u većini pregovaračkih ;poglavlja, ali i ocena da "nivo usklađenosti varira".

EK se u izveštaju bavila i nedavnim protestima dela opozicije i u tom smislu pozvala političke partije u Crnoj Gori da uspostave konstruktivan dijalog.

Ocenjeno je da naredni izbori moraju biti održani po novom, izbornom zakonodavstvu i preporučeno da se svi "incidenti, nasilje i navodi o prekomernoj upotrebi ovlašćenja policije tokom protesta, adekvatno ispitaju".

Kad je u pitanju borba protiv korupcije, u izveštaju se navodi da je Crna Gora dostigla određeni "nivo spremnosti", ali da su "rezultati, posebno u slučajevima korupcije na visokom nivou, i dalje ograničeni".

Evropska komisija ukazuje da fokus i dalje ostaje na vladavini prava, te da će ukupni napredak u pregovorima o članstvu ;zavisiti i od napretka u ovoj oblasti.

U dokumentu se navodi da Crna Gora mora da obrati posebnu pažnju na rešavanje slučajeva napada na medije, kao i na obezbeđivanje nezavisnosti Javnog servisa.

XS
SM
MD
LG