Dostupni linkovi

Han: Verujem da će Srbija otvoriti poglavlja ove godine


Evropski komesar za proširenje Johanes Han je danas u Briselu izjavio da je "vrlo uveren" da će Srbija još ove godine moći da otvori prva poglavlja u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom.

Han je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta predstavio godišnje izveštaje Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana i Turske ka EU i rekao da je "Srbija ostvarila krupne korake na putu ka Evropskoj uniji što je približilo otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja".

Evropski komesar je istakao da je "Srbija dovršila akcione planove, postigla ključne sporazume s Kosovom i bila je vrlo konstruktivna u razvijanju regionalne saradnje sa susedima, a pokrenula je i ambicioznu ekonomsku reformu".

"Srbija", dodao je on, "delotvorno deluje u izbegličkoj krizi i relativno dobro izlazi na kraj s prilivom izbeglica bez presedana".

"Očekujemo da Srbija odlučno krene napred u reformama, posebno u pravosuđu, bitki protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobodi izražavanja, suzbijanju diskriminacije, reformi javne uprave i ekonomije", naglasio je Han.

"Takođe je važno da održi isti nivo predanosti za dalji napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom", rekao je evropski komesar.

U godišnjem izveštaju koji je danas usvojila Evropska komisija se podvlači da je "Srbija nastavila da napreduje kad je reč o političkim i ekonomskim merilima", uz napomenu da je "potrebno da učvrsti i učini postojanijim program ekonomskih i strukturnih reformi, uključujući reformu državne uprave i ekonomskog upravljanja".

U izveštaju se navodi da je "nužno i da Srbija ojača uverljivost i predvidivost sektora vladavine zakona, uključujući upražnjavanje slobode izražavanja".

Podvlači se i da je "Srbija umereno pripremljena u razvijanju funkcionalne tržišne privrede" i podvlači da se "srpska privreda oporavlja od recesije".

EK dodaje da se "očekuje da Srbija nastavi da ispunjava obaveze regionalne saradnje na Balkanu u formatu šestorke i Berlinskom procesu".

"Reforma vladavine zakona je počela da se primenjuje, odredbe za ocenjivanje tužilaca i sudija su uspostavljene ali i dalje ima prostora za politički upliv na naimenovanja u pravosuđu i srpsko pravosuđe je i dalje suočeno s krupnim preprekama koje narušavaju njegovu nezavisnost, delotvornost i podnošenje računa za delovanje", ocenila je Evropska komisija.

U izveštaju se kaže da je "zakonski okvir za bitku protiv korupcije i organizovanog kriminala dopunjen, posebno u zaštiti uzbunjivača, ali raširena korupcija i neodgovarajući institucionalni mehanizam i dalje su štetni za poslovni sektor".

Navodi se takođe da je u Beogradu "ponovo mirno održana Parada ponosa, mada su sistemski napori nužni za pospešenje zaštite prava najugroženijih i diskriminisanih grupa, uključujući Rome i LGBT osobe".

XS
SM
MD
LG