Dostupni linkovi

SAD: Mianmarski izbori su pobjeda naroda


Vladajuća stranka u Mianmaru, priznala je poraz na prvim općim izborima u 25 godina. Opozicija vodstvom Aung San Suu Kyi ide prema izbornoj pobjedi koja će joj osigurati sastavljanje nove vlade.

Prebrojavanje rezultatra potvrdilo je jutros premoćnu pobjedu Nacionalne lige za demokraciju koja je osvojila 49 od 54 regionalna mandata, dok je vladajuća stranka Jedinstvo, solidarnost, razvoj osvojila samo tri mandata.

Liga demokrata je osvojila 145 od ukupno 160 mjesta u tamošnjem parlamentu. Konačni rezultati neće se znati još nekoliko dana.

SAD pozdravile su mianmarske izbore kao pobjedu naroda, a s izborima se povećavaju izgledi za buduće ukidanje američkih sankcija, bude li vojska prihvatila izborne rezultate.

Dok se ističu ohrabrujući znakovi nedjeljnog glasovanja, Washington je i dalje oprezan i kaže da će pratiti kako se razvija demokratski proces prije nego što ukine više sankcija, koje i dalje pogađaju više od 100 pojedinaca i gospodarsku djelatnost te ograničavaju američko ulaganje u Mianmar.

XS
SM
MD
LG