Dostupni linkovi

Sobranje usvojilo paket zakona o izlasku iz političke krize


Makedonsko Sobranje usvojilo je noćas paket zakona o sprovođenju dogovora za izlazak iz političke krize.

Usvajanje zakona uslijedilo je nakon što su se krajem prošle sedmice lideri četiri najveće političke stranke u Makedoniji dogovorili o reformama koje treba da sprovedu prije prijevremenih parlamentarnih izbora u aprilu naredne godine.

Poslanici su usvojili Odluku o formiranju anketne komisije za utvrđivanje okolnosti i sadržinu prisluškivanih razgovora, izmjene Krivičnog, Izbornog, Zakona o Vladi i Zakona o zaštiti privatnosti.

Najveću poslaničku raspravu u Sobranju izazvale su izmjene Izbornog zakona koje se odnose na glasanje dijaspore, dok je bez rasprave prošao Zakon o Vladi, koji omogućava ministarska mjesta za opoziciju.

Makedonski premijer Nikola Gruevski najkasnije do petka, 13. novembra, treba da predloži Sobranju nove ministre, a parlament da ih izglasa.Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, koji su održani sredinom prošle godine.

Kriza je intenzivirana krajem januara, kada je Gruevski optužio lidera opozicije Zorana Zaeva za pokušaj državnog udara.

XS
SM
MD
LG