Dostupni linkovi

Lajčak: Slovačka će podržati BiH integracije


Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je danas u Sarajevu da će njegova zemlja pružiti snažnu podršku BiH u evropskim integracijama, kao i u svim zadacima koje BiH na tom putu mora ispuniti.

Nakon sastanka sa šefom diplomatije BiH Igorom Crnadkom rekao da mu je stalo da BiH bude uspješna, dinamična, funkcionalna i stabilna evropska zemlja.

"Za razliku od prethodnog perioda, danas imamo konkretne rezultate u vezi sa evropskim aspiracijama BiH. Dogovorena je refomska agenda, akcioni planovi i to je dobro prihvaćeno u Briselu. Siguran sam da će to biti i jasno izraženo u godišnjem izvještaju o napretku BiH", rekao je Lajčak na konferenciji za novinare.

Komentarišući odluku o najavljenom održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH u Republici Srpskoj, ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik u BiH je ocijenio da se radi o "iracionalnoj i kontraproduktivnoj inicijativi".

"Ona ide protiv same filozofije postojanja BiH, jer se sa nivoa entieteta donose odluke koje se odnose na cijelu BiH", pojasnio je Lajčak.

On je dodao da očekuje da će visoki predstavnik u BiH donijeti odluku koja će pokazati koliko je to besmisleno i da ne pomaže nikome u BiH.

XS
SM
MD
LG