Dostupni linkovi

Kosovska opozicija traži prekid dijaloga sa Srbijom


Poslanik opozicionog kosovskog pokreta Samoopredeljenje Iljir Deda rekao je da posle današnjeg glasanja u UNESCO-u Kosovo treba da prekine dijalog sa Srbijom.

"Kosovo odmah treba da prekine učešće u dijalogu u Briselu. Nemoguće je normalizovati odnose do konačnog priznanja nezavisnosti (od strane Srbije)", izjavio je Deda za prištinske medije.

Opoziciona Alijansa za budućnost Kosova izrazila je danas žaljenje zbog toga što Kosovo nije primljeno u UNESCO, ali i naglasila da ta odluka ne treba da odvrati Kosovo od odlučnosti da postane članica te i drugih međunarodnih organizacija.

U saopštenju se ističe da je Kosovo u potpunosti zaslužilo da bude članica UNESCO-a, ali da današnje glasanje pokazuje koiliko je taj put komplikovan.

Navodi se takođe da "ustupci koje je Kosovo prihvatilo u odnosu na susjedne zemlje, uključujući i dva poslednja sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom, nisu bili dovoljni da Srbija ne vodi 'divlju' kampanju protiv učlanjenja Kosova u UNESCO".

"Međutim, to ni u kom slučaju ne treba da nas odvrati od našeg opredjeljenja i odlučnosti za učlanjenje u UNESCO, UN i druge organizacije", dodaje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG