Dostupni linkovi

Kukić: Teško da će Most mijenjati odnose u regiji


Kukić: Teško da će Most mijenjati odnose u regiji

Dr. Slavo Kukić, sveučilišni profesor iz Mostara, analizira uspjeh Nezavisne liste MOST na izborima u Hrvatskoj i moguće naredne poteze.

„Vrlo brzo će se pokazati koliko su oni u mogućnosti detaljnije i duže se zadržati na platformi s kojom su startali, vrlo brzo, kod formiranja vlasti, jer postoji sasvim realna mogućnost da zbog tih različitih svjetonazora se jedan dio MOST-a svrsta uz SDP-ovu, a drugi uz HDZ-ovu grupaciju. Ne dogodi li se to, onda bi oni mogli značiti jednu promjenu na hrvatskoj političkoj sceni. Ne vidim da bi ta politička grupacija mogla specijalno mijenjati odnose u regiji, tim prije što MOST nema nikakvu političku ideologiju. On je jedan politički konglomerat najrazličitijih svjetonazora i što ga je okupilo samo glasovanje Protiv.“

RSE: Može li se u Bosni i Hercegovini desiti preokret, pa da glasači daju povjerenje nekoj novoj političkoj snazi a ne da glasaju uobičajeno, za iste stranke svih poslijeratnih godina?


Kukić: Ne vjerujem da će to imati ikakvog bitnog utjecaja na Bosnu i Hercegovinu obzirom da su situacije dijametralno međusobno suprotne. U Hrvatskoj imate faktički monoetničku zajednicu, u kojoj postoji mogućnost izbijanja na površinu životnih tema i pitanja realnog života. U Bosni i Hercegovini imate vrh društvenih kontrasta koji će na površini odražavati još uvijek te etničke napetosti i davati mogućnost etno-liderima da na njima, naprosto, dobijaju glasove i da u drugi plan potiskuju pitanje života. Dakle, potpuno su neuporedive situacije. Ja bih volio da nije ovako kao što kažem, ali vrijeme će pokazati kako je ovdje naprosto druga priča.

XS
SM
MD
LG