Dostupni linkovi

Komšić: Region daleko od alternative poput Mosta


Komšić: Region daleko od alternative poput Mosta

Rezultat koalicije Most na izborima u Hrvatskoj može biti inspirativan za alternativne političke snage u regionu, ocenjuje politikolog Jovan Komšić. Ipak, napominje naš sagovornik, treba biti obazriv pri takvoj vrsti poređenja, te uzeti u obzir hrvatske političke okolnosti kao specifične u regiji bivše Jugoslavije.

“Čini mi se da ova koalicija nudi reformsku energiju. Ukoliko se stvari budu koliko-toliko normalno odvijale u političkom sistemu Republike Hrvatske, čini se da će konačno dobijati na zamahu politika reforme, a ne demagogije. U susednim državama ta potreba je takođe vapijuća. Ali, budući da susedne države neke druge zadatke još nisu formalno i faktički odradile, mislim da puna analogija sa situacijom u Hrvatskoj neće biti adekvatan uvid u potencijale susednih država.”

Na pitanje da li je čestitka koju je srpski premijer Vučić uputio predsedniku HDZ-a diplomatski ishitren potez, Komšić ističe da ima razloga za taj zaključak, ali dodaje:

“Kao kolega u toj budućoj evropskoj koaliciji demohrišćanskih ili narodnih partija, on može da pošalje poruku stranci koja je dobila najviše glasovan na izborima, ali istovremeno šalje poruku ko mu je poželjniji partner. Nisam siguran da to može relaksirajuće delovati ukoliko scenario bude drugačiji od poruke koja je poslata.”

XS
SM
MD
LG