Dostupni linkovi

Venecuela: Špijunski avion SAD narušio vazdušni prostor


Venecuela je danas saopšila je avion američke Obalske straže, za koji navodi da je šijunski, povredio njen vazdušni prostor.

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino rekao je da je avion Dash-8 posle poletanja s Kurasaa, holandskog ostrva severno od Venecuele, tokom 30-minutnog leta dva puta ušao u vazdušni prostor njegove zemlje iznad malog arhipelaga Los Monjes.

To se, prema njegovim rečima, dogodilo u petak tokom izviđačkog leta nad Venecuelanskim zalivom na koji izlazi i Kolumbija.

Padrino je za državnu televiziju Telesur rekao da su poslednjih dana američki izviđački i vojni-transportni avioni leteli blizu Venecuele.

"Potpuno je neobično da ova vrsta aviona, sa svojom karakteristikama električnog nadziranja, dođe blizu naše oblasti uticaja", rekao je Padrino, dodajući da će američki nosač aviona "Džordž Vašington" proći blizu Venecuele oko 6. decembra.

Odnosi Venecuele i Vašingtona su zategnuti već duži niz godina. Ranije ove godine, Vašington je uveo sankcije za nekoliko viših venecuelanskih zvaničnika koje optužuje za kršenje ljudskih prava, dok su protiv bivšeg ministra odbrane i bivšeg šefa vojne obaveštajne službe sankcije uvedene zbog navodne umešanosti u krijumčarenje narkotika.

XS
SM
MD
LG