Dostupni linkovi

Gašić: Nećemo dizati ograde i slati vojsku zbog migranata


Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je u nedelju u Dimitrovgradu da Srbija neće dizati ograde na granici prema susedima i slati vojsku zbog migranata.

"Mislim da je premijer bio jasan - Srbija ima dovoljno snage, sredstava i moći, i da će MUP, koji je zadužen za kontrolu granica, sve svoje zadatke uspešno moći da ostvari", rekao je Gašić prilikom obilaska privremenog centra za registraciju migranata i izbeglica u Dimitrovgradu.

Gašić je, odgovarajući na pitanja novinara o slanju vojske, rekao da to nije realno i da se ne treba ograđivati od naših komšija, već da naš odnos prema migrantima treba da bude najhumaniji, "što je Srbija, koja je imala gorka iskustva 1990-ih godina, pokazala u proteklih šest meseci".

Ministar odbrane je, na pitanje da li je u planu otvaranje stalnog prihvatnog centra na području Pirotskog okruga, rekao da se to neće desiti, kao i da svi mi želimo mir i da se migrantska kriza završi.

Prilikom obilaska Centra Gašić je rekao da će u tom centru biti rešeno pitanje snabdevanja strujom u jednom delu centra.

"Važno je da ovde uvek ima hrane, a uoči zime, nedostaje topla odeća. Radi se na boljim uslovima smeštaja sa dolaskom hladnih dana, jer je Dimitrovgrad mesto sa dosta snega tokom zimskog perioda", rekao je Gašić.

On je dodao da se broj migranata koji dnevno pristiže u Dimitrovgrad ustalio u proseku na 200, i da se ne očekuje značajniji priliv i dolazak migranata u taj grad iz pravca Bugarske.

Gašić je napomenuo da se prati situaciju i u okruženju, kao i u čitavoj Evropi kako bi Srbija bila što spremnija za teške zimske dane koji dolaze.

XS
SM
MD
LG