Dostupni linkovi

Štrajk zaposlenih u Lufthanzi se širi


Štrajk kabinskog osoblja nemačke aviokompanije "Lufthanza", započet u petak u borbi za bolje zarade i uslove rada, očekuje se i u ponedeljak, a najavljeno je da će na tri najveća aerodroma biti obustavljen rad - u Frankfurtu, Diseldorfu i Minhenu, javljaju nemački mediji.

U ponedeljak, 9. novembra, od 4:30 do 23 sata kabinsko osoblje će obustaviti rad, a to znači da će ponovo biti otkazane brojne linije i pogođene hiljade i hiljade putnika, navode mediji i podsećaju da je prvog dana štrajka bilo otkazano oko 290 letova, čime je bilo pogođeno 37.000 putnika, dok je juče bilo otkazano čak 520 letova, pri čemu je pogođeno oko 58.000 putnika.

Mediji upozoravaju da će se putnici morati prilagoditi višednevnom štrajku, koji je juče počeo na aerodromima u Diseldorfu i Frankfurtu, dok će recimo, aerodrom u Minhenu za sada biti izuzet, zbog kraja jesenjeg školskog raspusta.

Štrajkom je pogođena samo kompanija "Lufthanza", a ne i njene "kćerke-firme", poput "Jurovingsa", "Austrian Airlines", "Air Dolomiti" ili "Brušels Airlines", prenose mediji i navode da se putnicima nudi mogućnosti da besplatno otkažu let ili ga prebace na neki drugi termin.

Ovaj štrajk bi trebalo da traje do petka, a mediji javljaju da od prošlog četvrtka, dan pred početak štrajka pa sve do danas nije bilo kontakta između sindikata i menadžemta.

Iz sindikata upozoravaju da menadžment pravi samo propagandui okreće raspoloženje protiv sindikata.

Pregovori o tarifi poslovanja stjurda i stjuardesa traju već dve godine, mnogo je spornih stvari vezanih za penzije i druga davanja, podsećaju mediji i navode da je to prvi "ustanak" 19.000 pratećeg osoblja, dok su piloti štrajkovali već 31 put.

XS
SM
MD
LG