Dostupni linkovi

Mjanmar: Otvorena birališta za istorijske izbore


U nedelju ujutro otvorena su birališta za istorijske parlamentarne izbore u Mjanmaru koji bi, kako ocenjuju zapadne agencije, mogli označiti pobedu demokratske opozicije i kraj čvrste vojne kontrole vlasti u toj zemlji.

Na izborima u Mjamaru, bivšoj Burmi, kandidovala se 91 stranka, ali se glavna bitka očekuje između Nacionalnog saveza za demokratiju, koju predvodi nobelovka Su Ći, i Stranke "Jedinstvo, solidarnost, razvoj", koju podržava vojska.

Izbori se smatraju testom koliko će popustiti kontrola armije nad civilnom vlašću i omogućititranziciju Mjamnara, bivše Burme, ka većoj demokratiji, navodi AP.

Mjanmarom je 50 godina vladala vojna hunta, sve do 2011. godine, od kada zemlju vodi kvazi-civilna vlada, u kojoj su i bivši generali.

Od 664 mesta u parlamentu koji se bude konstituisao nakon današnjih izbora, 25 procenata je rezervisano za ljude iz armije. Pored toga, armija je za sebe unapred obezbedila ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova i granične kontrole.

AFP javlja da su od ranog jutra pred biralištima, koja su smeštena u budističkim hramovima, školama i vladinim zgradama, formirani dugi redovi građana.

Od oko 52 miliona građana Mjanmara, pravo glasa ima 30 miliona.

XS
SM
MD
LG