Dostupni linkovi

Singapur: Istorijski sastanak lidera Kine i Tajvana


Predsednici Kine i Tajvana Si Ðinping i Ma Jing-jeo počeli su danas prvi sastanak lidera od kada se Tajvan izdvojio od Kine tokom kineskog gradjanskog rata 1949. godine.

Si Ðinping i Ma Jing-jeo rukovali su se danas u Singapuru, uz osmeh, što su fotografi ovekovečili, a mediji ocenili kao istorijsko rukovanje.

Današnji sastanak biće kruna politike postepenog približavanja od Maovog dolaska na vlast pre sedam godina, od kada su uspostavljeni direktni letovi, zaključeni trgovinski sporazumi i zabeležen porast turizma, ocenio je AFP.

Si je, pre ulaska u salu za sastanke, kazao novinarima da su Kina i Tajvan "jedna porodica", dok je Ma rekao da obe strane treba da poštuju "vrednosti i način života" druge strane.

Deo javnog mnjenja na Tajvanu je hladno dočekao najavu sastanka, na koji se gleda kao na pokušaj da se Kina predstavi u boljem svetlu i da se poboljša položaj nacionalističke partije na predsedničkim izborima zakazanim za januar, na kojima se Ma neće kandidovati.

Opozicija optužuje Ma Jing-đeu da podilazi Pekingu i da je sastanak organizovao u predizborne svrhe.

Predsednik Tajvana se brani od takvih optužbi i izjavio je danas da cilj posete nije da utiče na ishod izbora na Tajvanu, već da se ublaži diplomatska izolacija Tajvana koji priznaju samo 22 zemlje u svetu.

Većina zemalja u svetu priznala je Tajvan 1960-ih godina, ali sada ga priznaje samo nekolicina, a čak i SAD koje i dalje pružaju značajnu podršku Tajvanu prekinule su zvanične veze 1979. godine.

Tajvan može da učestvuje na Olimpijskim igrama, ali pod imenom Kineski Tajpej.

XS
SM
MD
LG