Dostupni linkovi

Pozdravljeno smirivanje situacije u istočnoj Ukrajini na sastanku u Berlinu


Šefovi diplomatija Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajina, koji su se danas sastali u Berlinu, u pozdravili su smirivanje situacije poslednjih nedelja u Ukrajini, i razgovarali o povlačenju lakog i teškog naoružanja i deminiranju.

Posle dvosatnog sastanka Rus Sergej Lavrov, Ukrajinac Pavlo Klimkin, Francuz Loran Fabijus i Nemac Frank-Valter Štajnmajer pozdravili su u odvojenim saopštenjima to što se u velikoj meri poštuje prekid vatre proglašen 1. septembra izmedju Kijeva i proruskih separatista koji kontrolišu istočnu Ukrajinu.

Štajnmajer je rekao da se razgovaralo o povlačenju teškog naoružanja po modelu za lako oružje i dodao da bi trebalo da bude moguće da se to završi do početka decembra.

Zvaničnici su razgovarali i o uklanjaju mina i ocenili da bi do kraja novembra mogao da se postigne sporazum o deminiranju.

Borbe u kojima je poginulo više od 8.000 ljudi od početka sukoba u velikoj meri su prestale poslednja dva meseca od kada se poštuje novi prekid vatre, mada i dalje ima sporadičnih sukoba ; na istoku Ukrajine. "Povlačenje lakog naoružanja napreduje. Održavanje prekida vatre dozvoljava obnovu aktivnosti ; ; na istoku Ukrajine u Donbasu", rekao je francuski ministar Loran Fabijus i ponovio da je odlučan da se sporazumi iz Minska sprovedu što je pre moguće.

Sporazumi iz Minska potpisni su u septembru 2014. i februaru 2015. godine.

XS
SM
MD
LG