Dostupni linkovi

Slovenija: U četvrtak ušlo 4380 migranata, priljev se smanjuje


U Sloveniju je u četvrtak do 18 sati ušlo 4380 migranata, što je manje od prosječnih priljeva prethodnih dana, a u tranazitnim je centrima trenutno još 1.787 migranata, objavila je slovenska policija, dok se Slovenija, kako izgleda, nastavlja pripremati za zaoštravanje graničnog režima za migrante.

Predsjednik države Borut Pahor je na izvanrednoj sjednici parlamenta pozvao na donošenje zajedničkog plana u kojemu bi se ujednili vladajući i oporba, zbog kako je rekao neuspjeha EU-a da zajednički djeluje i riješi sveuropsku migrantsku krizu.

On predlaže da se odmah odredi maksimalni broj migranata koje je Slovenija dnevno spremna prihvatiti, ako se sadašnji dnevni priljev ne bi smanjio na mjeru koja bi onemogućila opasnost da Slovenija postane "džep" u kojemu bi ostalo mnogo migranata, nakon što prema očekivanjima jednom svoje granice zatvore Njemačka i Austrija.

Premijer Miro Cerar odbacio je pak u parlamentu tvrdnje oporbe kako njegova vlada ne kontrolira situaciju i pozvao na umjerenost, a vođa oporbe i bivši premijer Janez Janša isticao je da bi ogradu na granici s Hrvatskom trebalo početi postavljati odmah, kako bi se regiji i Europi u cjelini dalo do znanja da Slovenija neće biti logor za izbjeglice koji bi u njoj ostali duže vremena.

Slovenski analitičari vjeruju da je Cerarova retorika iz zadnjih dana, kad govori o postavljanju "tehničkih pregrada" na schengenskoj granici prema Hrvatskoj usmjerena na smirivanje glasne oporbe koja je protiv migrantskog vala i traži hitne mjere, odnosno zatvaranje granice.

Cerar će u petak u Lendavi o migrantskom problemu govoriti i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom čije je metode zaštite granice ranije ocjenjivao neprihvatljivima, te govorio da Slovenija neće pristati na logiku podizanja zidova u Europi.

XS
SM
MD
LG