Dostupni linkovi

Makedonija dobila prelaznu Vladu


Posle više od deset sati razgovora, lideri četiri makedonske i albanske partije iz vlasti i opozicije su uz posredovanje belgijskog učesnika u pregovorima Pitera Vanhauta postigli rano jutros u Skoplju dogovor o formiranju prelazne Vlade Makedonije, što je jedan od uslova za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u aprilu 2016. godine.

Kako su objavili mediji u Skoplju, novi ministar unutrašnjih poslova Makedonije je Oliver Spasovski, dok je nova ministarka za rad i socijalna pitanja je Frosina Remenska, oboje na predlog opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), a oni će preuzeti funkcije na kojima su se nalazili ministri iz vladajuće VMRO DPMNE.

Prema dogovoru koji je potvrda ranije potpisanog sporazuma izmedju četiri partije - od 2. juna i 15. jula a u cilju prevazilaženja političke i institucionalne krize u Makedoniji, dogovoreni su i novi zamenici ministara iz redova opozicionog SDSM – zamenik ministra finansija biće Kire Naumov, zamenik ministra poljoprivrede biće Ljupčo Nikolovski i zamenik ministra informatike biće Aleksandar Kiracovski.

Dogovor postignut rano jutros podrazumeva da zamenici ministara iz SDSM u prelaznoj Vladi premijera Nikole Gruevskog, koji je i lider VMRO DPMNE, imaju pravo veta na odluke koje se tiču organizacije vanrednih parlamentarnih izbora.

U januaru 2016. godine očekuje se i da premijer Makedonije Nikola Gruevski podnese ostavku na tu funkciju, što je takodje utvrdjeno dogovorom postignutim u junu i julu u Skoplju izmedju lidera četiri partije iz vlasti i opozicije, a uz posredovanje evrokomesara Johanesa Hana i ambasadora EU i SAD u Skoplju, Aive Orava i Džesa Bejlija.

Dogovorima postignutim u Skoplju 2. juna i 15. jula, koji izmedju ostalog podrazumevaju i formiranje prelazne vlade, prethodio je niz pregovora koji su vodjeni u Briselu i Strazburu izmedju vladajuće VMRO DPMNE i opozicionog SDSM, čiji je lider Zoran Zaev.

XS
SM
MD
LG