Dostupni linkovi

Demonstracije u Bukureštu treći dan zaredom


Oko 7.000 ljudi, uglavnom mladih, demonstriralo je večeras u Bukureštu protiv korupcije političara koje smatraju odgovornim za tragediju u noćnom klubu prethodne nedelje kada je poginulo 32 ljudi.

Ovo je treći dan protesta u glavnom gradu, a hiljade drugih demonstranata mobilisalo se u drugim velikim gradovima u zemlji tražeči promene.

Zbog protesta u sredu je pala vlada socijaldemokrate Vikotra Ponte koji je podneo ostavku. Ponta je inače mesecima pod pritiskom zbog sudskih procesa koji se vode protiv njega.

Konzervativni rumunski predsednik Klaus Johanis danas je imenovao ministra obrazovanja Sorina Kampeanua na mesto vršioca dužnosti premijera zaduženog za obavljanje tekućih poslova do izbora nove vlade.

On je takodje najavio da će se konsultovati sa civilnim društvom i demonstrantima o formiranju nove vlade.

U požaru koji je prošle nedelje zahvatio klub u Bukureštu, tokom pirotehničke predstave za vreme rok koncerta 32 ljudi je izgubilo život, a 200 je povredjeno, prema poslednjem bilansu.

Tri vlasnika diskoteke optužena su za ubistvo iz nehata i pritvoreni su utorak ali prvi elementi istrage otkrivaju dugu listu nedostataka u propisima lokalnih vlasti.

XS
SM
MD
LG