Dostupni linkovi

Konstituiran Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje PSBiH i EP


Zajedničkom sjednicom članova Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, te članova Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) u Sarajevu je danas konstituiran Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), kao zajednički instrument Evropskog parlamenta i PSBiH za provođenje parlamentarne dimenzije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Tokom večerašnjeg dijela prve sjednice POSP-a, kojim su zajednički predsjedavali predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinovića i predsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom Tonino Picula, razmotreno je stanje odnosa između BiH i EU nakon što je 1. juna ove godine na snagu stupio SSP.

Šef delegacije EU u BiH Lars - Gunnar Wigemark rekao je da formiranje POSP-a predstavlja istorijski trenutak u odnosima BiH i EU, te pozvao parlamentarce iz BiH da budu maksimalno uključeni u proces evropskih integracija BiH kroz nadzor provođenja Reformske agende.

Parlamentarci su na sastanku POSP-a raspravljali o javnim finansijama, kao i o regionalnoj saradnji BiH sa susjednim zemljama.

POSP će sjednicu nastaviti i sutra, kada će biti razgovarano o zaštiti ljudskih prava i sloboda, kao i o suočavanju EU i BiH s izbjegličkom krizom.

Predviđeno je i usvajanje preporuka institucijama BiH u vezi s provođenjem SSP-a i drugim zadacima naše zemlje u procesu evropskih integracija, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

XS
SM
MD
LG