Dostupni linkovi

U Turskoj moguć referendum o ustavnim promjenama


U Turskoj bi mogao da bude održan referendum o ustavnim promjenama, kojim bi bio uveden novi politički sistem, čime bi bila povećana predsjednička ovlašćenja, saopćio je u srijedu glasnogovornik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Erdoganova vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) je ostvarila pobjedu na nedjeljnim izborima i povratila većinu u parlamentu, koju je izgubila pet mjeseci ranije na prethodnim izborima, što njemu omogućava da ostvari namjeru da tursku politiku „drži čvršće u svojoj ruci“, prenosi agencija AP.

Po riječima glasnogovornika Ibrahima Kalina, Erdogan je siguran kako bi predsjednički sistem unapredio Tursku, ali o tome treba pitati narod, a mehanizam za to je referendum.

AKP-u, međutim, još uvijek nedostaje 13 sjedišta u parlamentu do 330, koliko je nužno da bi se sazvao referendum o bilo kakvim ustavnim promjenama. Kalin nije rekao ništa o tome kako se to ograničenje može prevazići i da li će AKP tražiti podršku drugih parlamentarnih stranaka.

U današnjem govoru pred predstavnicima lokalne uprave Erdogan je pozvao sve stranke zastupljene u parlamentu da "doprinesu pisanju novog ustava za Tursku", ali nije direktno pominjao predsjednički sistem koji priželjkuje.

XS
SM
MD
LG