Dostupni linkovi

Dačić zatražio odlaganje rasprave o prijemu Kosova u Unesko


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zatražio je danas da se odloži debata o prijemu Kosova u Unesko kako bi se dala šansa dijalogu "jer to je jedini način da se i o ovom pitanju postigne obostrano prihvatljivo rešenje i time izbegnu dalje podele, politizacija i konfrontacija unutar Uneska".

"Svojom podrškom odlaganju pomozite da se dođe do održivog rešenja koje neće biti rezultat jednostranosti i nametanja, već konstruktivnog pristupa i dijaloga. To je ono što tražimo. Šansu za dijalog i dogovor umesto unilateralizma. Ovakav pristup je i u duhu principa na kojima je utemeljena ova Organizacija i, uvereni smo, u najboljem je interesu regionalne stabilnosti i saradnje", rekao je Dačić u govoru na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu.

Dačić je naglasio da je od ključne važnosti da se sačuva moralni kredibilitet Uneska koji treba da ostane veran svojim izvornim principima i ciljevima.

"Unesko ne donosi političke odluke o državnosti. Posebno se ne sme dozvoliti da Organizacija bude stavljena u funkciju afirmacije ilegalne i jednostrano proglašene nezavisnosti dela teritorije jedne države članice UN, čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantovani važećom i pravno obavezujućom rezolucijom SB UN. Reč je naravno o zahtevu za prijem tzv. 'Republike Kosovo' u članstvo Uneska", rekao je Dačić.

Dačić je ocenio da je zahtev za prijem Kosova u Unesko bez presedana u dosadašnjoj istoriji te organizacije.

XS
SM
MD
LG