Dostupni linkovi

Na Maldivima proglašeno vanredno stanje


Predsjednik Maldiva Abdula Jamin, proglasio je danas vanredno stanje, za prvobitni period od 30 dana, kojim se snagama sigurnosti daju široka ovlašćenja, objavio je portparol predsjednika.

Odluka je donijeta dva dana pre najavljenog skupa vodeće opozicione partije, Demokratske partije Maldiva, čiji se vođa Mohamed Našid nalazi u zatvoru.

Prema procjeni UN njegovo suđenje je bilo ishitreno i nepravedno.

Demonstracije opozicije imale su za cilj da izvrše pritisak na predsjednika da oslobodi Mohameda Našida.

Na Maldivima su porasle tenzije od kada je krajem septembra dogodila eksplozija na jahti koja je prevozila predsjednika. U incidentu su povrijeđeni njegova supruga i još dvije osobe, a šef države je ostao je nepovrijeđen. Vlasti su za organizaciju napada optužile potpredsjednika Ahmeda Adiba, koji je optužen za planiranje atentata na predsjednika i uhapšen.

Ove sedmice vojska je objavila da je demontirala bombu blizu predsjednikove rezidencije. Na arhipelagu Maldiva živi 340.000 građana koji su sunitski muslimani.

Vanrednim stanjem je suspendovano više prava osiguranih Ustavom, posebno pravo na okupljanje, naveli su zvanični izvori.

Predsjednik je iskoristio priliku da zbog sumnje da se protiv njega kuje zavjera reorganizuje službu zaduženu za njegovu sigurnost. Više ministara je uhapšeno a protiv potpredsjednika Adiba pokrenuta je procedura smene.

Abdulu Jamina, koji je došao na vlast novembra 2013. posle spornih izbora, međunarodna zajednica kritikuje smatrajući da je vodio kampanju represije prema opoziciji.

I pored političkih napetosti turisti nastavljaju da stižu u zemlju, sa milion posjetilaca godišnje.

Turisti borave na ostrvima arhipelaga i rijetko prolaze preko glavnog ostrva Malea gdje živi trećina stanovnika i gdje su posljednjih mjeseci raspoređene pojačane policijske snage.

XS
SM
MD
LG