Dostupni linkovi

Vlade BiH i Srbije dogovorile prve konkretne aktivnosti


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srbije, razmatrajući aktivnosti u oblasti energetike, dogovorili su daljnje korake na izgradnji elektroenergetske interkonekcije – 110 kV dalekovoda Ljubovija – Bratunac.

Dogovoreno je da se formira međuvladina ekspertska komisija koja će u saradnji sa entitetima u BiH sačiniti konkretan plan aktivnosti.

Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Srbije su također razmotrili inicijativu za regulisanje međusobnih odnosa u vezi naknade za potopljeno zemljište u toku rijeke Drine između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije (HE Bajina Bašta i Zvornik), saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Na prvoj zajedničkoj sjednici dviju vlada istaknuta je potreba rješavanja problema u vezi sa mjestima pogodnim za ilegalni prelazak državnih granica BiH i Srbije.

Razgovarano je i o intenziviranju policijske saradnje Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

U Sarajevu je u toku prva zajednička sjednica vlada BiH i Srbije. Delegacija Vlade Republike Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem sinoć je doputovala u glavni grad BiH, gdje je jutros dočekana uz najviše počasti ispred zgrade institucija BiH.

Nakon sjednice predviđeno je potpisivanje sporazuma i protokola i obraćanje novinarima.

XS
SM
MD
LG