Dostupni linkovi

Han: Sloboda medija od ključne važnosti, Turska u fokusu


Sloboda medija i izražavanja je od primarne važnosti za proces proširenja Evropske unije, izjavio je danas komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han, otvarajući konferenciju o slobodi medija u Briselu.

"Medijska sloboda je u samom srcu politike proširenja", rekao je Han otvarajući konferenciju "SpeakAp!" ("Progovori!") o slobodi govora na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Han je kazao da sloboda govora nije predmet pregovora i da je duboko zabrinut zbog zabrinjavajućih vijesti koje dolaze iz regiona i Turske.

"Ne može se govoriti o vladavini prava i istovremeno zatvarati novinare samo zbog kritikovanja vlasti", rekao je komesar u jasnoj aluziji na Tursku, koja drži svjetski rekord u broju novinara osuđenih na zatvorske kazne.

Han je ukazao da se novinari danas suočavaju sa brojnim izazovima i da je centrima moći i medijskim magnatima u interesu da ima što manje nezavisnog i istraživačkog novinarstva.

"Otkazuju se popularni politički televizijski programi, ometa se istraživačko novinarstvo, a ne vjerujem da je to znak da su političari postali pošteni i da je sve u redu", rekao je komesar.

Han je primijetio da EU ima izvjesnu moć da utiče na vlasti da ne ugrožavaju slobodu štampe samo tokom pretpristupnih pregovora, a da poslije učlanjenja nema više uticaja na to.

"Zbog toga je neophodno da se sloboda štampe obijezbedi tokom pregovaračkog procesa, jer je poslije kasno", rekao je on.

Poslanica i potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček je kritikovala Hana što ovu konferenciju nije zakazao prije izbora u Turskoj i rekla da je zatvaranje medijskih kuća i krivični progon novinara u Turskoj sasvim neprihvatljivo.

Izbjeglička kriza sa kojom se Evropska unija suočava posljednjih mjeseci neće spriječiti institucije ove nadnacionalne zajednice da daju jednak nivo podrške borbi za slobodu govora i profesionalan rad medija u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj u kojima postoje brojni primjeri kršenja etičkih standarda, poručila je na trećoj SpeakUp konferenciji u Briselu potpredsjednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček.

Komesar za ljudska prava Savjeta Evrope, Nils Muižnieks, rekao je da u Srbiji i Crnoj Gori, ali i drugim državama zapadnog Balkana zaštita novinara mora biti prioritet. Prema njegovim riječima, novinari koji prate demonstracije moraju biti zaštićeni.

„Stalno dobijamo izvještaj o prijetnjama i napadima što znači da istrage moraju voditi identifikaciji kažnjavanju napadača na novinare, ili onih koji su ih naložili, kao i onih koji prijete.Što se tiče događaja u Crnoj Gori medijski profesionalci moraju biti u stanju da izvještvaju o stvarima koje su u javnom interesu slobodno i sigurno i na organima reda je da zaštite novinare“, rekao je Muižnieks.

XS
SM
MD
LG