Dostupni linkovi

Brisel: Sutra konferencija o snaženju slobode medija na Balkanu


Evropski komesar Johanes Han sutra ce u Briselu otvoriti konferenciju o jačanju slobode medija na Zapadnom Balkanu i Turskoj, a glavna poruka Evropske komisije s tim u vezi je da "nijedna zemlja ne može postati članica EU ako ne obezbedi i jamči za slobodu izražavanja kao temeljnog ljudskog prava".

"Sloboda izražavanja je ključni pokazatelj spremnosti neke zemlje da postane deo EU, što podrazumeva opredeljenje za demokratiju, dobro upravljanje javnim poslovima i uvid i polaganje računa za političko delovanje", navodi se u pripremnom dokumentu ove treće konferencije "Speak-up"(Slobodno kaži što misliš).

Na konferenciji "Speak-up" će, saopštila je Komisija u Briselu, učestvovati novinari i urednici medija sa Zapadnog Balkana i Turske, zvaničnici Evropske komisije, medijski analitičari, predstavnici vlasti i stručnjaci međunarodnih, regionalnih i nacionalnih organizacija, zaduženih za pospešenje slobode izražavanja.

EK je predočila da je "obezbeđivanje slobode izražavanja i medija jedan od najvećih izazova s kojima se suočavaju zemlje na putu ka članstvu EU".

"Političko uplitanje u medije, ekonomske nevolje, poput medijske koncentracije i razne vrste ometanja, uključujući nasilje nad novinarima su bitna pitanja u društvima zemalja Zapadnog Balkana i u Turskoj", upozorila je EK.

EK, kako je navedeno, kroz smernice i postavljene obaveze u strategiji proširivanja EU, utvrdila mehanizme i pruža i finansijku podršku jačanju slobode sredstava informisanja na Zapadnom Balkanu i Turskoj.

XS
SM
MD
LG