Dostupni linkovi

Tužiteljica kažnjena zbog spore istrage ratnih zločina


Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) kaznila je tužiteljicu Vesnu Ilić smanjenjem plate za tri mjeseca zbog sporog rada na dvjema istragama ratnih zločina. Tužiteljici Tužilaštva BiH Vesni Ilić plata je smanjena za 20 posto, nakon što je priznala krivicu da je, za preko sedam i po godina, u dva predmeta ratnih zločina ''propustila da preduzme ijednu radnju usmjerenu ka okončanju predmeta''.

Predsjedavajuća prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH Alma Džaferović navela je u odluci da je Ilić proglašena krivom za ''neopravdano kašnjenje u provođenju radnji kao tužilac, odnosno nepoštivanje dužnosti tužioca''.

U odluci disciplinske komisije se navodi da Ilić nije na jednoj istrazi radila od decembra 2005. do marta 2014., a na drugoj od februara 2006. do decembra 2013. godine.

"Tužiteljica je propustila da preduzme ijednu radnju usmjerenu ka okončanju predmeta iako je na osnovu svog višegodišnjeg tužilačkog iskustva mogla biti svjesna potrebe ažurnijeg postupanja u predmetima ratnih zločina, za čije rješavanje postoji izraženo interesovanje javnosti", navodi se u disciplinskoj odluci.

XS
SM
MD
LG