Dostupni linkovi

Prve izbeglice stigle u zimski prihvatni centar u Slavonskom Brodu


Zimski prihvatni centar u Slavonskom Brodu primio je jutros prve izbeglice koje su stigle vozom iz Tovarnika, a od sutra se očekuje dolazak izbeglica direktno iz Šida u Srbiji.

U zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu oko 8.00 ujutro stigao je voz s oko 1.000 izbeglica koje su najpre prošle kroz privremeni centar u Opatovcu, gde su proteklih mesec dana izbeglice i migranti dolazili po ulasku iz Srbije, preko područja Bapske.

Izbeglice su u novom centru dočekali grejani šatori, a kamp može da primi oko 5.000 ljudi koji su u tranzitu prema državama zapadne Evrope.

Prema novim pravilima, izbeglice će biti registrovane u Slavonskom Brodu, a od sinoć je prestao postupak registracije u Opatovcu koji će još neko vreme biti otvoren, dok se ne uhoda procedura u zimskom centru.

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da bi od srede hrvatski voz direktno iz Šida trebalo da prevozi izbeglice u Slavonski Brod, odakle će, prema ustaljenoj proceduri, posle registracije i pružanja prve pomoći biti prebacivane do slovenačke granice i dalje u Austriju.

Očekuje se da će svakodnevno iz Šida stizati četiri voza s oko 6.000 izbeglica koliko je u proteklom periodu prosečno ulazilo u Hrvatsku.

Prema poslednjim podacima MUP Hrvatske, u ponedeljak je u Hrvatsku ušlo više od 8.500 izbeglica i migranata, a od početka izbegličke krize sredinom septembra kroz zemlju je prošlo oko 313.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG