Dostupni linkovi

Hapšenja u Vatikanu zbog odvanja povjerljivih dokumenata


Bivši sekretar vatikanskog odbora za finansijske poslove Lusijo Anhel Valjeho Balda i član odbora Frančeska Kaokvi, uhapšeni su u istrazi zbog odavanja povjerljivih informacija i dokumenata, saopštio je danas portparol Vatikana Ćiro Beneditini.

U saopštenju za novinare objavljeno je da su Balda i Kaokvijeva uhapšeni i saslušani tokom vikenda.

Balda je i dalje zaposlen u Vatikanu, dok je Kaokvijeva radila kao član sada raspuštenog odbora za reformu finansijskog poslovanja, kojeg je još 2013. godine osnovao papa Franjo.

Balda se nalazi u zatvorskoj ćeliji u Vatikanu, dok je Kaokvijeva puštena na slobodu zato što je sarađivala u istrazi, navodi se u saopštenju iz Vatikana.

"U okviru istrage, koju je prije nekoliko mjeseci započela vatikanska žandarmerija zbog odavanja povjerljivih informacija i dokumenata, dva lica su pozvana na saslušanje tokom prethodnog vikenda", navodi se u saopštenju.

Iako je papa Franjo zagovornik teorije o modernizaciji i uspostavljanja transparentnog finansijskog poslovanja u Vatikanu, posljednja hapšenja samo potvrđuju da skandali i intrige već vijekovima kolaju kroz, uglavnom, zatvoreni svijet administrativne birokratije ovog malog grada-države, objavio je dopisnik AP iz Vatikana na "Twitteru".

XS
SM
MD
LG